ODD FELLOWS

Drachten

logo drie schakels odd fellows

plaag

prof. dr. ir. Cees Buisman heeft net de presentatie van zijn boek ‘De mens is geen plaag, over het gevaar van een onttoverde wereld’ achter de rug. 
Op 20 november heeft hij hierover bij de Smalenaloge een lezing verzorgd. 

presentatie klimaat

Cees Buisman heeft voor een volle zaal een inzicht gegeven over de groei van de wereldbevolking en tevens gewezen op de problemen die dat met zich meebrengt, maar ook zijn oplossingen aangedragen.

Al met al een zeer boeiende avond maar ook een met huiswerk.

In ieder geval is duidelijk geworden dat zoet water een schaars product aan het worden is en niet of nauwelijks vervangbaar of tegen zeer hoge kosten.

De klimaatverandering is reeds begonnen en dat is moeilijk te accepteren, maar het feit ligt er en we zullen het er mee moeten doen.

Veranderen kan, maar dan zullen wij met onszelf moeten beginnen en niet naar anderen wijzen.

Dus:

We zouden kunnen beginnen met; minder vlees te eten, bezuinigen op drinkwater, het beperken van de Co2 uitstoot, niet Vliegen, maar de trein nemen, auto’s aan de stekker, maar let wel de batterij en het winnen van de grondstof voor dit product?!

Vraag :welke keuze maken wij?

Het overtuigen van de politici, meestal korte termijndenkers, dat groei in duurzaamheid leidt tot een gezondere leef omgeving en dat deze belangrijk is.

Genoeg is Genoeg en dat Steeds Meer werkt averechts.

Zoals gezegd we moeten onszelf veranderen, maar een verandering zonder doel heeft geen zin.

We gaan naar 10 miljard mensen plus een klimaat stijging erbij.  

Mindset is nog zeer pover uitgedrukt maar mogelijke oplossingen zijn te vinden in zijn essay: De mens is geen Plaag.

Zie het als een begin van anders denken.

Achtergrond:

Al sinds zijn jeugd in de ’70 jaren gaat het milieu dhr. Buisman aan het hart. Hij studeerde waterzuivering aan Wageningen Universiteit en daarnaast bedrijfskunde en toegepaste integrale psychologie. Hij promoveerde op het verwijderen van zwavel uit gas. Deze methode – de zogenaamde THIOPAQ - ontwikkelde hij verder bij Paques waar hij 14 jaar directeur was, en wordt nog steeds door Paques verkocht. Naast zijn huidige directeurschap bij Wetsus is Buisman ook hoogleraar biologische kringlooptechnologie aan genoemde universiteit. Wetsus is een Europees centrum voor duurzame watertechnologie”